Sayer Street and The Meadow are two exciting meanwhile public realm lighting schemes for Lendlease at Elephant Park that form part of the wider urban regeneration in Elephant & Castle. The Meadow is a playable and biodiverse linear landscape that links to Sayer Street, which is a contemporary reinterpretation of the modern high street.

Lendlease appointed B|D Landscape Architects, Jan Kattein Architects and Michael Grubb Studio in December 2018 with the unusual challenge to design 1/2 a high street on a strip of land, only 4m wide and 100m long. The design was to encompass all that represents the social life of some of London’s best loved public spaces. The project complements a carefully curated food and beverage offer that recently opened on the opposite retail parade.

The design for the meanwhile use for Sayer Street Central has stemmed from a desire to create a street that has a unique sense of place and authenticity within the local community, whilst providing an opportunity for activation and discovery throughout the day and at night.

A playful and vibrant ‘jungle’ planting palette, full of tall palms, leafy grasses and winding climbers creates an immersive experience; a green oasis against the urban jungle backdrop.

The lighting announces Sayer Street, defining it as an attractive destination, as well as providing lighting on a human scale to envelop people in a warm surrounding light. A space for activity in the evenings and darker winter months with the lights turned on early, before sunset, to carry that ambience on into the evening.

The lighting was designed to help activate the area and create calm, inviting spaces which are also safe and attract activity before the other areas of Elephant Park are completed. The lighting makes a huge impact at night and creates a buzz with eateries that provide relaxing, open-air spaces to allow for social distancing.

Alongside the illuminated “Sayer Street” signage, LED Light tubes, mounted to scaffolding, help to define the entrance and are subsequently laid out diagonally throughout the structure creating a rhythm to the design. The light tubes compliment the scaffoldings’ architectural form and provide new light and ambience after sunset.

Belisha beacons, ordinarily seen marking zebra crossings, provide innovative globes of light at a high level, creating attractive markers along the street that also support wayfinding. The street lighting is designed to be built into the scaffoldings’ architectural structure and uses the handrail with great success. It’s an original approach that creates an aesthetic from something which would otherwise be used as a generic street lighting luminaire.

The interior maker space and planting shop were designed to conceal the temporary hoarding behind whilst a large building is being constructed. The lighting inside them creates unique, very warm inviting spaces using 2700K.

The Meadow is an important pedestrian link which connects Elephant & Castle station to the centre of the mixed-use development. Designed to capture the imagination all ages, the space is brought to life through sculpture, natural play and places to rest. At night, the space is transformed by glowing light installations that mark the entrance to the park. Linear LED were placed into metal channels which were then recessed into routed channels within the wooden structures.


Supplier Partners

Lighting Designer Partners

Supported by

.

.

Trophies created by

Organised by

In collaboration with