Mercedes ME experience store is located on the side of Shennan Avenue in Nanshan the mix C, covering one floor area of 900 square meters. The experience store combines showroom, boutique store, bar & lounge, restaurant and on-site brewery. It is Mercedes-Benz’s cross-border innovation in brand experience and an attempt to implement the “customer first” business philosophy. A forward-looking approach has established an experience platform where the brand has zero-distance contact with a wider range of people, further enriching customer experience touch points; it provides brands with in-depth insight into consumer needs.

The design of the experience store is dominated gold and copper lines, and the ceiling design is inspired by railroad tracks to commemorate the old factory districts in Shenzhen.

The lighting was designed to meet all the requirements of the brand which included delivering the band image and functional lighting in all the different areas of the store. Functional lighting was applied to the general circulation areas using suspended black downlights hanging on a black drop to be less noticeable. Feature display for cars was provided by suspended track lighting system to be flexible, as the main display space could also be used for events and exhibitions. The display boutique shelves have a slim recessed downlight to highlight the merchandise. At the front of the store there is a feature baffle ceiling in the form of a wave, this was back lit from opposites sides using RGB floodlights.

The bar counter front was uplit to highlight the vertical pattern of the bar front using small recessed uplight. Above the bar was a feature pendant made from hanging LED Lamps to for the outline of a car. The back-bar shelf had linear uplight to uplight the bottles and glasses.

The main dining area is dominated by the brewery still are one end of the restaurant and the brass pipes in the ceiling. The brewery stills were light with inground uplight from the bottom and from the top adjustable track lights were used. The pipes were uplight with high power uplight concealed in a detail between the seating. Tables were spot lit using pendant mounted downlights.

The kitchen area was design to be a show kitchen so this area was lit brightly to display the activities of the kitchen clearly.


Supplier Partners

Lighting Designer Partners

Supported by

.

.

Trophies created by

Organised by

In collaboration with