The vibrancy within the station spills out into the Transit Oriented Development neighbourhood, attracting people to meet and enjoy the beauty of life. All the station halls are below ground, the top part above is surrounded by glazed curtain walls. Daylight from top and side along with customized large-scale recessed linear lights on the walls softly permeates throughout the space. In this way, we were able to achieve tranquility and extensiveness under an extremely clean ceiling. Outside the skylights, structural glass floors provide daylighting for the space below, at night, glow from inside visually emphasizes the axis of the site.

Jiaxing railway station was completed in 1909, bombed in 1937, deadly destroyed. In tribute to history, an old station building was reproduced according to its original construction details. Adjacent to the reconstruction station building is the “floating” metal roof of the new station building. The entrance, passages and the waiting hall of the new station are all taken underground. To highlight its role as the meeting point of the past and future, the designers employ warm color and classical layouts for the old building, meanwhile, neutral white linear lights for the new one.

With one foot in the past and both eyes on the future, the station is aimed to set an aesthetic, ecological and humanistic benchmark for the site and further implementation of the master plan. The challenge of lighting design is how to make a tranquil and extensive place for people, in which new meets old, people slowdown and breathe the future.


Supplier Partners

Lighting Designer Partners

Supported by

.

.

Trophies created by

Organised by

In collaboration with