The Songyang Culture Neighborhood is located in Songyang County, Lishui, Zhejiang, China, which is known as the “last secret place in the south of the Yangtze River”. It is an ancient village with primitive features. Through heritage protection and space creation, the project rejuvenated the core area of Songyang Old City, which was originally desolate and decayed. The tradition and modernity coexist harmoniously, and the humanities and ecology coexist organically. Yang Contemporary Neighborhood Neighborhoods. “Wenli·Songyang” won the UNESCO Asia-Pacific Awards for Cultural Heritage Conservation after its completion.

The “Wenli·Songyang” project revolves around the provincial cultural heritage buildings – Confucian Temples (Confucian Temples) and City God Temple (City God Temple), with the design concept of “Pan-museum complex” and simple and gentle lighting Artifacts, historic buildings, updated buildings, and various other historical elements are displayed in a low-key manner at night, and illuminated to make the place a catalyst for local community activity.

In terms of design, different lighting techniques are used for traditional and modern buildings. A narrow beam of light is used to illuminate upturned roof-ridge of the Chenghuang Temple, creating a dramatic light and shadow effect through a strong contrast between light and dark. The mottled old wall is illuminated with floodlight, and the silhouette of the bamboo forest and the mottled wall form a light and shadow ink painting. The ancient walls of the Confucian Temple and the rust-colored metal corridor are contrasted and unified, and the same design language is used on the left and right sides of The Central Axis Scenic Road. The continuous dot-shaped light spots are projected on the ancient wall through the buried lights, and the lights on the top of the columns in the corridor are used to create a strong sense of visual sequence and attractiveness, so as to complete the unity of the light environment and atmosphere of the old and new buildings.

Many simple glass buildings and metal corridors are interspersed between historical buildings, creating a sense of interlacing between old and new time and space. The most concise lighting form interior lights are used in the glass building to create a transparent and pure aesthetic feeling, and the indoor heater lights and warm yellow lights create a warm and welcoming atmosphere. The top of the pillars of the corridor are covered with a layer of frosted glass, which eliminates the clear boundary of the light and blurs the shape of the light, so that the light is more softly reflected on the top of the corridor, showing the gracefulness and softness of local folk customs.

This project uses an intelligent control system so that each light can be controlled individually. This can also make the light change over time with the brightness of the sky. This design has combined technology together with culture. The energy consumption of Wenli Songyang Lighting can be saved by more than 30%.

The lighting designers involved in this project are Jing Li, Xunzhi Li, Yunzhu Hu, Nan Ji.


Supplier Partners

Lighting Designer Partners

Decorative Lighting Sponsors

Bar Sponsor

Trophies created by

Supported by

.

.

Organised by

In collaboration with