Enigma, Spain

Enigma, Spain


PLACES: Best Interior Lighting Scheme – High Budget

Project:
Enigma

Location:
Barcelona, Spain

Lighting Design:
artec3 Studio, Spain

Client:
Albert Adrià Projectes

Architect:
RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes, Spain

Main Lighting Suppliers:
Davide Groppi, Lamp, Lutron

Enigma is Albert Adria’s newest restaurant in Barcelona. The project arose from the concept of generating an enigmatic yet active space where limits are blurred through the use of reflections, luminous densities, chiaroscuros and colour so that the experience of the diner intensifies and focuses on the enjoyment of the high cuisine served by the chef.

This sensation of being in a weightless, abstract place, but at the same time, a special, complex space that enhances the sensory culinary experience, is brought to life through the veiled materiality of the light. Architecture and lighting design work together towards this end; The undefined background, the transparent chairs and tables reflecting their surroundings, the translucent vertical glass walls that allow visitors to imagine and then discover the different tasting rooms.

A cloud-like ceiling made from wire mesh acts as a central element of the lighting design. The luminous yet murky ‘cloud’ fills the restaurant and submerges diners in an ethereal world through the use of vaporous materials and light.

The colour sets the mood and generates chromatic compositions guiding diners to the themed rooms; the Cava lounge the colour of wine, the Cocktail lounge the colour of ice, and the Teppanyaki lounge the colour of fire. The experience is served.

The lighting design is integrated and well hidden so that it goes unnoticed: LED technology (4000K, 12-Watt LEDs) is controlled by Dali, miniature spotlights for kitchen areas and tables, the ‘cloud’ made of low-power 2800 LEDs (2-Watts, 4000 and 4-Watts, RGBW) matrix with DMX control, placed as backlight behind the translucent material, in a pixel pitch of 45 x 45cm, allows for the addition of colour, densities and tridimensional light effects to every area of the restaurant.

Together with the chef and the architects the aim was to propose an integral concept and to design a distinguished place to enjoy high cuisine in an atmosphere that is special, spatial, essential and tailored to this purpose.

Everything designed for this space aims to fit within this objective:
To aim at something deeper, more intrinsic, vital, contemporary, resulting from a combined sensorial experience of integration of content and container.

To conceive a new perception of warmth, something that goes far beyond the typical concept of warm light focused on a table and the general light that allows for the understanding of the place, the materials and the location of the luminaries.

To achieve a result where material and light would co-exist as one single communication through a dynamic central element.

The idea of having a cloud-shaped LED matrix that would allow for the generation of densities and tridimensional light effects.

The use of white light, 4000k, high CRI, to generate shades of grey (light, shadow) and light the food.

The use of colour to enhance the themed areas.

All within the current energy-saving regulations and made with a standard budget for lighting material/lighting control (100€/m2).